środa, 3 sierpnia 2016

3bit

Składniki:
- herbatniki
- krakersy
- kajmak
- śmietana 36%
- mleko 500ml
- laska wanili
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150g masła
- 130g cukru
- żółtko
- gorzka czekolada
Przygotowanie:
1. Dno formy wykładamy krakersami.
2.  Kajmak należy podgrzać i przelać do formy. Układamy kolejną warstwę herbatników.
3. Przesiewamy mąkę pszenna i ziemniaczaną, dodajemy cukier, żółko i pozostałą część mleka.   Wszystko razem miksujemy.
4. Przygotowujemy budyń. Do garnuszka należy wlać 300ml mleka, dodać masło, ziarenka z laski wanili ( ale wkładamy także cała laskę). Mleko zagotowujemy i wyciągamy laskę wanili. Dodajemy wcześniej przygotowaną zawiesinę. Wlewamy powoli, energicznie mieszając tak aby nie powstały grudki. (Budyń powinien trochę przestygnąć)
5. Budyń przekładamy do formy i układamy warstwę z krakersów.
6. Ubijamy śmietanę 36% na sztywno (można dodać cukier puder)
7. Gotową śmietanę przekladamy do formy i ścieramy czekoladę.

     

1 komentarz: