niedziela, 3 lipca 2016

Kruszaniec z agrestem

Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1/4 szklanki cukru do ciasta
- 3 łyżki kakao naturalne gorzkie
- pół szklanki cukru do białek
- 250g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- owoc: agrest


Przygotowanie:
1. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i zimne masło, ugniatamy najlepiej w misce. Następnie dodajemy żółtka i cukier cały czas ugniatamy, tak długo aż składniki się połączą.
2. Przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe części. Jedną część pozostawimy i ugniatamy z dodatkiem kakao
3. Pierwszą część białą i czekoladową zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
4. Resztę ciasta wykładamy formę kwadratową o średnicy 24cm i nakłuwamy widelcem.
5. Następne kładziemy agrest i ścieramy ciasto z dodatkiem kakao.
6. Ubijamy pianę z białek z cukrem i przekładamy do formy.
7. Na koniec ścieramy ostatnie białe ciasto.
8. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy około 50min.
9. Tak przygotowane ciasto posypujemy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz