czwartek, 30 czerwca 2016

Tarta orzechowa z kremem z białej czekolady i owocami

Składniki na cisto:
- 250g mąki pszennej
- 150g masła (zimnego)
- 30g cukru pudru
- 20ml zimnej wody
- 20g mielonych orzechów
- jajko

Składniki na krem:
- 250g serka mascarpone
- 135ml śmietany 36%
- 180g białej czekolady (2 tabliczki)
- pół łyżeczki cukru wanilinowgo
- owoce na krem: truskawki, maliny



Przygotowanie ciasta:
1. Przesiewamy mąkę i cukier puder, robimy kopczyk, kroimy zimne masło w kostkę i zagniatamy, następnie dodajemy jajko cały czas zagniatamy aż składniki się połączą. Dolewamy po trochu zimnej wody, na koniec dodajemy orzechy cały czas zagniatając cisto. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulkę i zawijamy folią. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę.
2. Wyciągamy ciasto, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 3mm. Przekładamy do formy (wcześniej wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą) dokładnie wykładamy formę ciastem i nakłuwamy ciasto widelcem. Następnie wkładamy z powrotem do lodówki na minimum 2 godziny.
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto pieczemy z obciążeniem (np. na cisto położyć pergamin a na nim wysypany ryż/groch) przez 10min w 200 stopniach C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C i pieczemy przez 10min, ale zdejmujemy połowę obciążenia. Po upływie czasu, zdejmujemy obciążenie z pergaminem i pieczemy przez kolejne 15min.
4. Ciasto wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia.


Przygotowanie kremu:
1.
Czekoladę rozpuszczamy na parze wodnej. Pozostawimy do wystygnięcia.
2. Ubijamy śmietanę na sztywno a następnie dodajmy serek mascarpone cały czas ubijając.
3. Na koniec dodajemy upłynnioną czekoladę i mieszamy łyżką aż dokładnie połączy się z masą.
4. Masę wykładamy na ciasto i układamy owoce.
5. Tak gotowe ciasto, należy odstawić do lodówki na minimum 2 godziny aż masa się ściągnie.












2 komentarze: