wtorek, 28 czerwca 2016

Krem z białych i zielonych szparagów


Składniki na bulion:

- 1,5l wody
- 3 marchewki
- seler
- por
- cebula
- 2korzenie pietruszki
- natka pietruszki
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz cały, sól, pieprz mielony według uznania

Przygotowanie:
Marchew, seler, korzeń pietruszki i opaloną cebulę włożyć do garnka z zimną wodą i dodać przyprawy i zagotować. Następnie dodać natkę pietruszki. Po upływie 2/3h doprawić bulion do smaku.

Składniki na biały krem:
- 300ml bulionu
- pęczek białych szparagów około 450g
- 50g masła
- cebula
- świeża gałka muszkatołowa
- śmietana 30%

Przygotowanie:
1. Szparagi obrać i podzielić każdy na 3 części.
2. Rozpuścić masło w garnku i dodać wcześniej pokrojoną cebulę w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone szparagi i chwilę podsmażyć.
3. Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości. Po ugotowaniu całą zawartość przelać do blendera i zmiksować.
4. Tak przygotowany krem przetrzeć przez sito i gotować na małym ogniu, dodać gałkę muszkatałową,śmietane, pieprz i sól według uznania.

Składniki na zielony krem:
- 300ml bulionu
- pęczek zielonych szparagów około 450g
- 50g masła
- cebula
- świeża gałka muszkatołowa
- śmietana 30%

Przygotowanie:
1. Szparagi dokładnie umyć (nie obieramy) i podzielić każdy na 3 części.
2. Rozpuścić masło w garnku i dodać wcześniej pokrojoną cebulę w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone szparagi i chwilę podsmażyć.
3. Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości. Po ugotowaniu całą zawartość przelać do blendera i zmiksować.
4. Tak przygotowany krem przetrzeć przez sito i gotować na małym ogniu, dodać gałkę muszkatołową, śmietanę, pieprz i sól według uznania.

Dodatek:
Prażone migdały ( migdały wysypujemy na suchą patelnie i czekam aż się lekko zrumienią)
lub
Grzanki z chlebka ( chleb kroimy na 1x1cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200stopni C, na około 10min aż uzyskają złoty kolor)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz