czwartek, 30 czerwca 2016

Sałatka z kurczakiem i truskawkami

Składniki:
- sałata roszponka
- ser mozzarella
- truskawki
- dwie piersi z kurczaka
- orzechy włoskie
- migdały (płatki)
- ziarna słonecznika

Składniki na sos:
- sos balsamiczny
- miód

Składniki na marynatę do piersi z kurczaka
- 3łyżeczki soku z cytryny
- 1łyżeczka musztardy
- 3łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1łyżeczka sosu sojowego
- 1.5 łyżeczki miodu
- świeży majeranek
- sól, pieprz
- szczypta papryki słodkiej

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy marynatę, do miseczki wlewamy sok z cytryny, oliwę z oliwek, sos sojowy, miód, dodajemy musztardę, posiekany ząbek czosnku i szczyptę papryki, wszystko razem mieszamy. 2. Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy i oprószamy solą i pieprzem. Następnie dokładnie smarujemy wcześniej przygotowaną marynatą. Na zamarynowane piersi należy położyć świeży majeranek. Tak przygotowane piersi z kurczaka w marynacie należy przełożyć do szczelnego pojemnika i odstawić na 2/3 godziny.
3. Gdy pierś będzie gotowa należy usmaży ją na patelni grillowej.
4. Sałatę myjemy, truskawki, mozzarelle i pierś z kurczaka kroimy na plasterki, całość układamy na talerzu i polewamy sosem.
5. Posypujemy orzechami, migdałami i ziarnami słonecznika.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz