wtorek, 28 czerwca 2016

Wykwintny tort z malinami

Składniki na biszkopt:
-  6 jajek
- 100g cukru
- 100g mąki pszennej
- 1/2 szklanki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 mielonych migdałów

Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzej do 170stopni C. Dno tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia.
3. Ubić białka, dodawać po łyżce cukier cały czas miksując tak długo aż będą sztywne. Następnie dodawać po 1 żółtku.
4. Kolejno do masy z białek dodać stopniowo dodawać mieszankę mąki. Cały czas miksując, aż składniki dokładnie się połączą.
5. Na koniec dodać zmielone migdały i wymieszać łyżką.
6. Masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika, piec przez 30 min( do suchego patyczka)
7. Po ostudzeniu biszkoptu pokroić go na 3blaty.

Składniki na masę z malinami:
- 600g śmietany 36%
- 100g cukru pudru
- 200 g świeżych malin
- 1łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:
1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić.
2. Do miski wlać śmietanę 36% ubijać, a następnie dodać cukier puder. Śmietana powinna być gęsta i sztywna. Na koniec dodajemy żelatynę i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy maliny i mieszamy łyżką, aż częściowo się rozpadną.
3. Tak sporządzoną masę przekładamy między blaty tortu.

Składniki na błyszczącą polewę:
- 200ml śmietanki 30%
- 100g kakao
- 250g cukru
- 225ml wody
- 25g żelatyny

Przygotowanie:
1. Cukier, wodę, śmietankę i kakao zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do polewy, mieszkamy do całkowitego rozpuszczenia.
2. Całość miksujemy i przecedzamy przez sito.
3. Ciepłą polewę przelewamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia.
4. Tak sporządzoną polewą oblewamy wierzch tortu.

                                   Propozycję na dekoracje tortu znajdziecie poniżej:





                   



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz