wtorek, 28 czerwca 2016

Sorbet Brzoskwiniowy z nasionami chia i lemoniadą

Składniki na sorbet brzoskwiniowy:
- 1puszka brzoskwiń
- 1 cytryna
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki wody
- cukier wanilinowy do smaku
- 7 łyżeczek nasion chia

Przygotowanie sorbetu brzoskwiniowego:
1. Brzoskwinie przełożyć do blendera (bez soku). Do garnuszka wlać wodę, dodać cukier, sok z cytryny i cukier wanilinowy według uznania. Gotować do rozpuszczenia cukru.
2. Przygotowany wcześniej syrop wlać do zblendowanych brzoskwiń i wymieszać składniki.
3. Masę przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki na 1h po czym wyjąć i ponownie zmiksować masę, czynność powtórzyć 3/4 razy oraz pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
4. Sok z brzoskwiń wlać do szklanej miski i dodać nasiona chia, pozostawić na min.4h, a najlepiej na całą noc.
5. Przygotowany sorbet przełożyć do pucharków i polać sokiem z brzoskwiń i z nasionami chia.


Składniki na lemoniadę:
- 2cytryny
- 6 łyżek cukru
- 100ml wody
- liście świeżej mięty
- kostki lodu według uznania
- 1,5l wody mineralnej

Przygotowanie lemoniady:
1. Zagotować wodę, dodać cukier, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
2. Wycisnąć sok z 1,5 cytryny, a resztę pokroić w plasterki.
3. Do dzbanka przelać przestudzoną wodę z cukrem, sok z cytryny, włożyć liście mięty, dodać lód i zalać to schłodzoną wodą mineralną.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz