czwartek, 14 lipca 2016

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Składniki:
- 200g kaszy jaglanej
- 4 małe cukinie
- podwójna pierś z kurczaka
- cebula
- 2 pomidory
- 350g przecieru pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, curry, chili, oregano
- oliwa
- żółty ser

Przygotowanie:1.Cukinie należy przekroić na pół i wydrążyć środek. Następnie solimy, pieprzymy i olejem smarujemy dokładnie środek cukinii. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i pieczemy przez 18min.
2.Gotujemy kaszę jaglaną według zaleceń na opakowaniu.
3.Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, chili i curry.
4.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka.
5.Następnie dodajmy miąższ i jednego pokrojonego pomidora w kostkę. Wszystko podsmażamy.
6.Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, kaszę jaglaną  i przyprawiamy do smaku.
7.Faszerujemy cukinie, układamy na górę małe plasterki pomidora i pieczemy przez 25min, pod koniec pieczenia posypujemy startym serem.





1 komentarz: