wtorek, 5 lipca 2016

Polędwica w winie z sosem porzeczkowo-malinowym

Składniki na marynatę:
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki wytrawnego wina
- 1 łyżka słodkiego wina
- świeży majeranek
- bulion warzywny
- 3/4 szklanki wina wytrawnego
- 1/4 szklanki wina słodkiego

Przygotowanie:
1. Polędwicę wkładamy do pojemnika posypując solą, pieprzem i słodka papryka, następnie do środka wlewamy oliwę, wino wytrawne, słodkie i dodajemy również świeży majeranek. Tak przygotowaną polędwicę wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
2. Rozgrzać olej, dodać posiekany ząbek czosnku i smażyć polędwice tak długo aż się zrumieni.
3. Następnie zalać winem i bulionem, dusić tak długo aż polędwica nie będzie surowa.


Składniki na sos:
- maliny
- czerwona porzeczka
- czarna porzeczka
- wino słodkie
- miód


Przygotowanie sosu:
1. Wszystkie składniki łączymy razem, gotujemy na małym ogniu, aż sos będzie odpowiednio gęsty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz