wtorek, 12 lipca 2016

Tarta z porzeczką i bezą

Składniki na ciasto:
-90g masła
-60g cukru
-2 żółtka
-150g mąki
-zimna woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Przygotowanie:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło, cukier i zagniatamy. Dodajemy żółtko i wodę. Przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na 2 godziny. Formę należy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Formą wykładamy ciastem i odstawimy ponownie do lodówki na godzinę. 2.Ciasto wkładamy do piekarnika na 200 stopni C z obciążeniem i pieczemy 13min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C i pieczemy bez obciążenia 15min.


Składniki:
- czerwona porzeczka
- czarna porzeczka lub maliny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu
- 500 ml mleka
- 2 białka
- 100g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy budyń według zaleceń na opakowaniu. Przygotowany budyń wykładamy na ciasto.
2. Owoce należy umyć i przełożyć do miseczki, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier puder, wymieszać i przełożyć do formy.
3.Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i ocet winny. Przekładamy do formy.
4. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 165 stopniach C przez około 20min aż beza się zrumieni.

    
   
     
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz